NIEUWS
Levensloopbestendig (ver)bouwen -2-
Bij levensloop bestendig (ver)bouwen is het eerste waar je aan denkt een slaapkamer/badkamer op de begane grond creëren. Wellicht in een de garage of een stukje uitbouwen. Of traplift en drempelloos maken van de etage.
Hier hebben we voor opdrachtgevers in het ontwerp en vergunning traject al regelmatig ‘ontzorgt’.
Maar de voorbereiding naar een ‘levensloopbestendige woning’ gaat veel verder dan bouwen en verbouwen. Te denken valt aan het aanpassen van het sanitair bijvoorbeeld. Al eens gedacht aan een toilet met een aquaclean functie? Handig als je fysiek niet meer zo soepel bent en zeker zo hygiënisch. Terwijl de vormgeving gelijk is aan wat we gewend zijn.
In de periode van de donkere dagen hunkeren we naar ‘daglicht’ of te wel vitamine D. De spaarzame keren dat we naar buiten gaan (en dan vrijwel compleet ingepakt) maken we hiervan te weinig aan. Hoe makkelijk is het dan om tijdens het douchen direct een ‘douch in zonlicht’ te nemen.
Of een boxspring die in hoogte verstelbaar is waardoor het opmaken en stofzuigen veel minder belastend is. Met zelfs de mogelijkheid om deze uit te breiden met diverse ergotherapeutische hulpmiddelen. Zonder dat er een ziekenhuisbed in je woning staat.
Misschien al eens gehoord dat diverse handelingen (denk aan gordijnen, verlichting audio, beveiliging) op afstand of zelfs met de stem bestuurd kunnen worden. Dit kan ook in bestaande situaties zonder enorme installatie kosten.
Een ‘staopstoel’ is heel erg praktisch, die opa vroeger in de woonkamer had staan is wellicht ‘vintage’ maar willen we eigenlijk niet meer in huis. Er zijn op dit moment diverse modern vormgegeven modellen die geheel op maat worden ingeregeld en ook draadloos elektrisch bedient. En de mogelijkheid dat zelfs banken op hoogte, diepte en stevigheid naar wens kunnen worden aangepast.
Het lijkt alsof je hiervoor 4 of 5 of meer verschillende winkels/bedrijven moeten worden bezocht, met allemaal verschillende adviezen en meningen. Maar geen integraal op de persoon en ruimtelijke situatie een afgestemd advies/ontwerp.
Een interieurarchitect verwerkt al deze zaken, van ver/aanbouw, vergunning, bouw tot adviezen in levensloopbestendige gemakken, kleuren, materialen en installatie, integraal in zijn adviezen en ontwerpen. Zodat deze aansluiten aan de behoefte van nu en in de toekomst en de bestaande situatie.
Interesse om een keer van gedachte te wisselen hoe we voor jullie een verantwoord levensloopbestendig verbouw/interieurontwerp kunnen ontwerpen en begeleiden? Neem vrijblijvend contact met ons op.